Kako čitanje utiče na kvalitet života

Spoiler alert:

Uvećava kvalitet.

U poslednje vreme tekstove mahom pišem iz iskustva, tako ću i ovaj. Nemam vremena (čitaj: volje) da povezujem sa istraživanjima i drugim izvorima. Takođe, pošto ne čitam romane – nikakva predrasuda nije u pitanju, jednostavno fiction volim da gledam a ne da čitam – ovde ću fokus usmeriti na čitanje non-fiction knjiga i blogova.

Slušanje vs čitanje

Većina onih koji vole TEDx, vole i da čitaju. Slušanje motivacionih i poučnih govora menja svest i motiviše osobu da se zauzme za sebe, da počne da radi na poboljšanju kvaliteta svog života. Slično je sa čitanjem, samo mnogo efektivnije.

Slušanjem nečijeg govora, mozak obraća pažnju na mnogo toga: boju glasa, brzinu govorenja, naglašene reči, dijalekt, pozadinski šum itd. Takođe, ukoliko se tokom govora pogodi neka emocija, slušalac često u naletu nadahnuća ne stopira video kako bi mozak obradio misao. Time on, narednih 10-20 sekundi govora bukvalno ne čuje, nego blene u ekran i bez treptaja vrti misao koja mu je obezbedila uzbudljivi hormonski koktel. Zvuči poznato?

Čitanje radi drugačije. Ispred tebe je tekst, a oko tebe tišina ili buka – svejedno je, samo da je šum, a ne signal (nečiji glas ili izolovana melodija). Mozak se koncentriše na signal, a izoluje šum. Baš kao mikrofon na današnjem mobilnom. Zato je važno da buka, ako je ima u pozadini, bude buka u pravom smislu te reči.

Ulogu uveta smo dokučili, idemo na oko. Oko vidi tekst, a šta je tekst? Hajde da dedukujemo:

  • Tekst je skup rečenica smisleno poređanih tako da čine jednu logičku celinu.
  • Rečenica je skup reči smisleno poređanih tako da čine jednu logičku celinu.
  • Reč je skup slova smisleno poređanih tako da čine jednu logičku celinu.
  • Slovo je dvodimenzionalni dogovoreni znak koji predstavlja jedan glas.

Dakle, mozak vidi znakove koje po svom nekom ultrakompleksnom mehanizmu dešifruje kroz nekoliko milisekundi i na osnovu toga projektuje priču koju odabere da li će zapamtiti ili ne. Ako je tekst superzanimljiv (kao ovaj, na primer), mozak će skladištiti priču u dugotrajnoj memoriji, a ti ćeš u naletu oduševljenja odmah da pojuriš da podeliš na fejsu.

Međutim, ako je tekst dosadan, mozak će te preklinjati da staneš jer ne može da procesuira toliki smor u ovako zabavnom svetu, punom kvalitetnog i besplatnog sadržaja u svim formatima sa svih strana. Tu su filmovi, serije, magazini, blogovi, knjige bogaoca i to bestseleri, vrhunskog kvaliteta, a ti si se uhvatio za neki romančić u kojem moler kreči kuću, pa kroz dve strane razmišlja da l' će četkicom oko lustera ili valjkom; plus se ispostavi da nije ni moler, nego vodoinstalater koji poznaje moleraj, a tu se našao silom prilike jer je komšija protagoniste. Odoh da skuvam kafu, uspavaću se.
Tu sam! ☕ Možemo dalje.

Čitaj ono što ti duša želi

Ili bolje ja da ti dam neke predloge, ipak. Ako želiš da radiš na sebi (što je za svaku pohvalu, bravo!), tvoja duša može lako da te navede na neki magloviti lajfkouč bullshit ili još gore, teorije zavere i žanrove #nijesedesilo #nitićeikada.

Da krenemo od blogova:

1. Mark Mensonov njuzleter – Mindf*ck Monday. Mejlovi umeju da ulepšaju ponedeljak. On je inače autor knjiga The Subtle Art of Not Giving a F*ck i Everything Is F*cked: A Book about Hope. Naveo sam originale pošto srpski prevodi naslova zvuče previše očajno. Autor virtuozno ubacuje psovke tako da uopšte ne zvuči bezobrazno, dok su prevodi... Više o prevodima pročitajte u tekstu Kako izabrati pravu knjigu. Da ne kočim, idemo dalje.

2. Blog Dejvida Torna – 27B/6, ako želite dobru zabavu i umete da prepričavate tuđe blamirajuće događaje. Nažalost, sajt nije optimizovan za mobilne uređaje, pa morate malo da se pomučite. Ali vredi! Ja se kidam na svaki njegov tekst. Ne umem baš da prepričam kako je tekao dizajn postera za pronalaženje Missy 🐈, ali to me ne sprečava da pošaljem ljudima da sami pročitaju. Tako i vi, eto, dok čitate moj blog, pustite link još nekom da pročita. Ljudi vole kad im neko šalje linkove. Ja kad vam kažem. (Lažem, ne vole.)

3. Bil Gejtsov blog – GatesNotes. Čovek se probio kroz tržište i sada zajedno sa svojom ženom pomaže čovečanstvu preko svoje fondacije. Ako ga znate kao osnivača Majkrosofta (Office i Windows) onda možete slobodno na blog da čitate malo o klimatskim promenama i drugim svetskim temama i problemima; ali ukoliko ga znate kao zloću koji hoće da (mikro)čipuje čovečanstvo putem vakcina za Kovid-19, onda ste rob teorija zavera (ili bolje reći teorija gluposti, pošto priče nemaju trunku logike u njima) i hitno vam je potrebna doza nauke inače će mozak da vam se pretvori u kašu i isteći će kroz nozdrve dok spavate. Ja kad vam kažem.

4. Ovaj lik ima strava kul blog. Neću da vam kažem ime blogera, nego otkrijte sami klikom na link. Oduševićete se tekstovima! Piše u slobodno vreme, zapravo kad god stigne i to o nesvakidašnjim temama (sam ih smišlja, ne krade ideje). Nema takvih mnogo ni u svetu, a kamoli u Srbiji. Blog mu je vrh, ja kad vam kažem.

Knjige:

Preporučujem non-fiction sledećih autora: Juval Noa Harari, Stiven Pinker, Hans Rosling, Din Barnet... Najbolje je da knjige ostavim za novi blog post. Za sada čitajte blogove, ovaj najviše.

Čitanje povećava dosetljivost

Iz iskustva tvrdim. Dešavalo mi se da smislim ideju ili pronađem rešenje kako da isprogramiram nešto dok čitam. Sada verovatno mislite: "Ma jeste! Naravno da ćeš da nađeš rešenje kad čitaš o tome." Najjače je to što je štivo totalno nevažno. Bilo koji smisleni tekst, onaj koji dok ga čitaš moraš da uključiš lampicu, dovodi do pojačane nervne aktivnosti i tada krenu ideje da naleću.

Naravno, tvrdnja nije činjenica. Ako želite da budete sto posto sigurni da je ovo što ste pročitali istina, izvolite na gugl, pa tražite studije koje podržavaju tvrdnju. Mene iskreno mrzi to da radim. Ranije sam voleo da pronađem članak i pročitam više o tome. Sad sam sit sadržaja. Svakodnevno čitam dokumentaciju za tehnologije koje koristim tokom rada, tako da nemam energije da se udubim u nešto stručno van okvira programiranja. Sve je nauka za sebe i da bih razumeo moram da se prepustim, a trenutno nemam luksuz da to uradim.

Podsetnik! Proverite one blogove koje sam pobrojao iznad, nećete se pokajati. I čitajte non-fiction knjige, naročito naučno-popularne. To je uvek kul.

0 Comments

NAJNOVIJE