Šta ima veću entropiju: sveže ili kuvano jaje?

Curiosity-Daily-Podcast

Najavio sam u prethodnom blog postu da ću uskoro napisati transkript podkasta na kojem ljudi iz Curiosity-ja odgovaraju na pitanje koje sam postavio u tekstu o vremenu, a kasnije i njima putem mejla.

Transkript podkasta (06:03–09:50)

Curiosity Daily: Metabolic Window Myths, Egg Entropy (w/ Ralph Crewe from SNaQ), and What’s in Tattoo Ink | Ešli Hejmer (Ashley Hamer) i Kodi Gog (Cody Gough)

Kodi: Sumiraćemo današnji podkast zanimljivim pitanjem jednog našeg slušaoca, koje pokazuje važnost preciznog izražavanja u nauci. Ralf Kru (Ralph Crewe) će nam pomoći da odgovorimo na ovo pitanje. On je kreator i jedan od voditelja Science News and Qs (SNaQ), Carnegie Science Center podkasta.

Evo šta se događa kada tri naučna komunikatora ostavite u prostoriji da odgovore na jedno naizgled jednostavno pitanje, koje je postavio jedan od naših slušalaca, Lazar iz Srbije (ja).

Ralf: Ovo je lukavo pitanje, ali ja volim izazove! (Ralf čita pitanje...)

Šta ima veću entropiju: kuvano ili sveže jaje?

Ralf: Jeste li razmišljali o ovom pitanju ranije?

Ešli: Ja jesam, i prva misao mi je bila – očigedno je da kuvano jaje ima veću entropiju. Ali, čekaj... Ali... Ne znam...

Ralf: Mislim da će to zavisiti od toga kako merite entropiju na mikroskali unutar belanca jajeta koje je tečno, ali kada se skuva ono očvrsne. Generalno, smatra se da čvrsta tela imaju manju entropiju od tečnosti, jer molekuli u tečnosti mogu da budu razmešteni u milion različitih stanja. Međutim, mislim da takođe zavisi od toga na kojoj skali zamišljate jaje kada zaključujete o ovome.

Kada krenete od svežeg jajeta prema kuvanom postoji mnoštvo puteva kojima možete da idete, znate. Ali zato, put od kuvanog ka svežem jajetu je vrlo neverovatan (veoma mala verovatnoća). Stoga, entropijski je povoljno ići od svežeg ka kuvanom jajetu. Dakle, gledano na makroskali, entropija je veća u kuvanom jajetu, a ukoliko na mikroskali ne uzimamo u obzir biološki potencijal stvari (proteina u belancu). Rekao bih da je biološki organizam možda najuređeniji sistem, pa bi u tom slučaju (sveže) jaje imalo veoma nisku entropiju.

Pa tako... Ali... Ali to je ipak trik pitanje! Ja sam zapravo istražio i našao par ljudi koji ovo opisuju na par različitih načina. Svi smo nekada pojeli kuvano jaje, znate, a opet, možete pokrenuti ovako velika pitanja o entropiji i prirodi svemira, što uvek mislim da je veoma zabavno!

Ešli: Da! Često čujem slično pitanje: Šta ima veću entropiju sveže ili prženo jaje? Ali u tom slučaju polomili ste ljusku i jaje je van, a to dosta olakšava put do odgovora, po meni. Kada zadržite jaje u ljusci, to onda sve ovo baca u petlju, zato što je sve u istom sistemu.

Ralf: Takođe, zavisi od toga koliko duboko želite da idete. Ukoliko odete na atomsku skalu, onda količina toplote u sistemu počinje da igra veliku ulogu. Na primer, je li kuvano jaje ohlađeno ili ne? Jer ako postoji veliki temperaturni gradijent između kuvanog jajeta i spoljašnje sredine, onda je to stanje niske entropije. Ali ako je kuvano jaje ohlađeno, onda je njegova entropija porasla.

Mislim, u zavisnosti od toga kako ljudi mere fizičku entropiju u hemijskim reakcijama, cela priča se može svesti na temperaturu jajeta. Je li sveže jaje upravo sneseno, odnosno ima temperaturu kokoške, ili je uzeto iz frižidera? Recimo, to može da igra veliku ulogu kada govorimo o "njegovoj" entropiji (misli se na jaje kao sistem).

Povrh svega, ako gledate na jaje kao jedinku umesto kao skup koji čine trilioni atoma, onda mislim da možete gledati na entropiju kroz veći objektiv. I tada mislim da je vrlo jasno... Nisam neki ekspert za jaja, ali mislim da je vrlo jasno tada da će kuvano jaje imati veću entropiju od svežeg jajeta. (Ralf je ovde rekao: "I mean, I'm not an egg expert...")

Kodi: You're not an eggxpert?

Ralf: Haaahaha! I can't believe I let that one go. What a yolk!

Ešli: [...] Hvala ti za ovo pitanje, Lazare!

Curiosity Daily Podcast

Ovde ću ostaviti taj podkast da poslušate ukoliko želite. Njihov podkast jedan od najboljih i najzanimljivijih za koje znam. Pokrivaju dosta tema iz života, psihologije i nauke, i zaista umeju da zagolicaju radoznalost.

Pitanje o entropiji jajeta počinje na 06:03.

0 Comments